Bestemmelser for kongepokal
Innledning
Norges Castingforbund (NCF) har utdelt Kongepokalen siden 1966. Siden 2015 har forbundet blitt tildelt to Kongepokaler til utdeling; én i casting og én i fluekasting. Utgangspunktet for utdeling er regler for utdeling av H. M. Kongens pokal (vedtatt av Idrettsstyret 15.-16. mars 1996) – se her. NCF har fått dispensasjon til at både kvinner og menn konkurrerer om H. M. Kongens Pokal i Norgesmesterskapet. Kongepokalen settes derfor opp i klasse mix, og dette gjelder både i casting og i fluekasting.
Siden 2019 har forbundet fått tildelt en kongepokal. NCF besluttet da at kongepokalen deles ut i grenen fluekasting, og at det fortsatt gjøres i klasse mix.
Alle klasser deltar i kampen om kongepokal.
Beregning av kongepokalvinner
Utøverne konkurrerer som vanlig i sine respektive klasser i det ordinære øvelsesprogrammet. Resultater i kongepokal- øvelsene noteres i tillegg i en egen, felles resultatliste kalt “Kongepokal”. Denne resultatlisten brukes for å rangere utøverne, og det gis relative poeng for beregning av kongepokal på samme måte som gjøres i kombinasjon. Poengene fra hver øvelse i kombinasjonen summeres for å kåre vinner av Kongepokalen.
Det er kun kast som gjøres i innledende runder som er tellende for kongepokal. For presisjonsøvelsen så rangeres listen etter poeng, og i lengdeøvelser så rangeres listen etter beste kast.
Kvinner gis en omregningsfaktor 1:1,15 i lengdeøvelser. Kvinnenes resultat noteres med en desimal. Dersom den omregnede desimalen er mellom 0 og 4 så skal det poenggivende resultatet rundes ned til hel meter. Dersom den omregnede desimalen er mellom 5 og 9 så skal det poenggivende resultatet rundes ned til halv- meter. Dette gjør at omregningen gjøres lik en fysisk måling (eksempel: 32, 7 meter måles til 32,5 meter og 34,2 måles til 34.0).
Ved poenglikhet etter at alle kongepokal- øvelser er gjennomført, beregnes vinner ut fra resultatet som er oppnådd i omkastøvelsen. Dersom omkastøvelsen er presisjon, så er vinner den som har brukt kortest tid på å oppnå samme poengsum. Dersom omkast er en lengdeøvelse så er vinner den som har lengste kast. Deretter sammenliknes 2.- beste og deretter 3.-beste kast.
Dersom det fortsatt er poenglikhet på lik tid eller tre lengder, så skal det gjennomføres fysisk omkast i omkastøvelsen. Samme regler gjelder for å kåre vinner etter omkast. Dersom det fortsatt er likhet, skal det gjennomføres nytt omkast.
Forberedelser til og gjennomføring av mesterskap
Forbundsstyret vedtar øvelse eller øvelseskombinasjon for Kongepokalen i god tid før gjennomføring av Norgesmesterskapene, og gjør kjent vedtaket. Det skal også trekkes hvilken øvelse som er omkastøvelse.
Øvelsen som avgjør vinner av kongepokal, bør legges til stevnets siste dag. Dette vil holde på spenning gjennom konkurransen.
(Oppdatert etter beslutning på FT 2025)