Bestemmelser for kongepokal
Generelt
Forbundet har utdelt Kongepokalen siden 1966. I 2015 ble forbundet tildelt to Kongepokaler for hhv. casting og fluekasting. Utgangspunktet for utdeling er regler for utdeling av H. M. Kongens pokal (vedtatt av Idrettsstyret 15.-16. mars 1996) – se her.
Siden 2019 har Forbundet blitt tildelt en kongepokal, og det er besluttet at denne skal deles ut i grenen fluekasting, øvelse 1-4.
Norges Castingforbund har fått dispensasjon til at både kvinner og menn konkurrerer om H. M. Kongens Pokal i Norgesmesterskapet. Kongepokalen settes derfor opp i klasse mix. En omregningsfaktor for kvinner (lengde) gjør det mulig å kåre én vinner i øvelseskombinasjonen som er valgt for Kongepokalen.
Trekning av øvelseskombinasjon
Forbundsstyret vedtar øvelseskombinasjon for Kongepokalen på den årlige Generalforsamlingen. Øvelseskombinasjonen for Kongepokal består av to av øvelsene i Norgesmesterskapet. Trekningen gjøres fysisk, og man trekker først lodd om øvingskombinasjonen, deretter trekkes lodd om hvilken av disse to øvelsene som er omkastøvelser dersom resultatet er likt i kombinasjonen.
Om gjennomføring av Norgesmesterskap
Norgesmesterskapet gjennomføres klassevis, hvor det utpekes vinner i respektive klasser etter gjeldende regler. Øvelsesprogrammet bør settes opp slik at en av øvelsene som inngår i Kongepokal gjennomføres på dag en, mens den andre øvelsen, inklusive omkast, gjennomføres på dag to. Øvelsen for dag to skal skal være samme øvelse som også benyttes i omkast. Dersom eksempelvis Kongepokal avgjøres for øvelse 1 og øvelse 3 med omkast i øvelse 1, bør øvelse 3 gjennomføres lørdag og øvelse 1 på søndag. På denne måten får man holdt spenning i konkurranse gjennom hele mesterskapet.
De som kjemper om kongepokal, vil få plasseringspoeng beregnet ut fra en kombinert resultatliste. Denne listen sammenstiller resultater oppnådd i alle klasser etter gjennomført kombinert finale. Kombinert finale er en utvidet finale i klasse herre senior. I lengdeøvelsene er de seks beste fra klasse herre senior automatisk i finalen; alle andre klasser kvalifiserer seg til denne finalen ved å oppnå samme eller bedre resultat enn sjetteplass. Her benyttes omregningsfaktor 1:1,15 for alle dameklasser.
Etter gjennomført finale etableres en resultatliste i klasse kombinert. Denne brukes så til å gi plasseringspoeng ift Kongepokal. For alle andre klasser enn herre senior så har plasseringen kun betydning i sammenstilling for Kongepokal.
Metoden for å beregne plasseringspoeng for Kongepokal er lik reglene for Norgescup. Det som ikke er likt, er konsekvenser av startrekkefølge for innledende runde, som gjøres med samme vurderinger som i Norgescup (klassevis, seeding etc). Ved å rullere startlisten (runde 1/ runde 2) så oppveies noe av ulempene dette medfører i lengdeøvelsene.
Omkast for Kongepokal gjennomføres dersom to eller flere utøvere deler 1. plass. Dersom det gjennomføres omkast i øvelse 1 så gjelder samme regle for seier som i Norgescup. I lengdeøvelser så avgjøres seier med summen av lengste og nest lengste kast; dersom fortsatt likt så avgjør tredje kast. Ved fortsatt poenglikhet gjennomføres nytt omkast.
Oppdatert: 7 januar 2025/ TR