Det var mye å glede seg over under helgens NM i spey; nye norske mestere, to fantastiske verdensrekorder, personlige rekorder og ikke minst to debutanter som markerte seg.

For andre året på rad, og for andre gang på kort tid, var Attjern i Hemsedal åstedet for de lengste spey-kastene. Lørdag 25. september var det noe ulik vind – delvis vanskelige forhold for kasterne. Det mektige fjellet, Skogshorn, nord-vest for vannet, hadde den beste utsikten da 15ft konkurransen startet med de to debutanter; Glenn Jacobsen, Oslo Sportsfiskere og Rasmus Vive, Nasjonal Kasteklubb. De skulle begge imponere oss – Glenn lørdag, og Rasmus søndag.

Glenn Jacobsen knallet til å kastet 53m på sitt aller første kast i konkurransen – han sikret seg finaleplass allerede da. Vi avslører med det samme at Glenn endte på 4. plass i 15ft, med de lengste kast i finalen på 56m (h) og 55m (v). For en debut#1! Rasmus Vive presterte stor kasting under søndagens 18ft da han fulgte opp og kastet seg til finalen med kast på 63,5m i andre kvalifiseringsrunde! Til slutt holdt det til 5. plass, etter 55,5m i finalen – med lånt utstyr. For en debut#2. Sannsynligvis er dette ny Dansk rekord – for Rasmus som kommer fra Danmark, men er bosatt i Bergen. Vi gir Glenn og Rasmus anerkjennende stående applaus for strålende kasting under årets Norgesmesterskap!

Debutant 1: Glenn Jacobsen, Oslo Sportsfiskere, åpnet med 53m (h) på 15ft konkurransen – økte til 56m (h) og 55m (v) i finalen – noe som sikret en 4. plass i NM-debuten.

Debutant 2: Rasmus Vive imponerte søndag – kastet 63,5m som sitt lengste kast på 18ft søndag – Rasmus endte på 5. plass i finalen.

Så var det de to verdensrekordene. Er det mulig? Ja!

Jarle Strandberg, TFFK, først – i første kvalifiseringsrunde 15ft lørdag 62,5m (h) og 60,5m (v) – ny verdensrekord på poeng 123! Jarle gjør det igjen! Fantastisk! Gratulerer, Jarle!

Anita Strand – også TFFK, søndag i 16ft konkurransen – 57m, og ny verdensrekord i andre kvalifiseringsrunde. Gjør det igjen! Fantastisk! Gratulerer, Anita!

Jarle Strandberg – ny verdensrekord 15ft spey på poeng 123!

Anita Strand – ny verdensrekord 16ft spey – 57m!

Så var det Norgesmester-titlene – hvem var best når det gjaldt i finalen?

I dameklassen vant Anita Strand foran Marita F. Mårdalen i begge øvelser. For herrer – to ringrever – meget fortjent – Vidar Næss i 15ft og Geir Hansen i 18ft.

Vidar Næss vant vel her sin første NM-tittel i 15ft spey – det var noe alle kunne glede seg over – gratulerer, Vidar! Overlegen i finalen – 62,5m (h) og 57m (v) – foran Jarle Strandberg sølv og Geir Hansen bronse.

Geir Hansen var like overlegen søndag – 75,5m som lengste i konkurransen var det ingen andre som var i nærheten av. 66m i finalen – 6m foran sølvplassen, som gikk til Vidar Næss. Bronsen gikk til Rune Brenna, KJFF, – som hadde den beste opplevelsen i andre kvalifiseringsrunde – da han knallet til med ny personlig rekord 69m! Fantastisk kast – til full fortjent jubel!

I veteranklassen var det Øyvind Strand, TFFK, som vant gullet i begge øvelser – ett par meter og poeng bak norsk veteranrekord; 57m på 15ft lørdag, og 96,5 poeng på 18ft søndag – lørdag hadde han konkurranse med Viggo Kristiansen fra Oslo Sportsfiskere.

Mestere og medaljører lørdag – F.h. Anita Strand, TFFK, (Norgesmester 15 og 16ft), Marita Mårdalen, R&TFFK (sølv begge øvelser), Geir Hansen, TFFK (Norgesmester 18ft, bronse 15ft), Vidar Næss, TFFK (Norgesmester 15ft, sølv 18ft), Jarle Strandberg, TFFK (sølv 15ft), Veteranmester Øyvind Strand, TFFK (gull begge øvelser), Viggo Kristiansen, OS (sølv 15ft).

Rune Brenna med knallsterk ny personlig rekord på 18ft – 69m!

Skogshorn speiler seg i Attjern.

2xKJFF: Werner Stausland (t.v.) kastet finale 18ft etter å ha kastet 64m og 63,5m i andre kvalifiseringsrunde (ny pers?), og Rune Brenna som hentet bronsen i samme øvelse med 66,5m i finalen (og 69m i kvalifiseringen).

Askeladden – nei – Eirik H. Larsen var det, ankommer Attjern mens Skogshorn er dekket av regnbuen! T.h. full aktivitet på banen. Foto: Tove Linnerud.

Stemning på land – Vidar Næss og Per E. Knudsen deler erfaringer. Foto: Tove Linnerud.

Øyvind Strand og Per E. Knudsen – på vei inn fra sine avleverte kast.

Vi takker spesielt Jarle Strandberg som igjen var vår mann som holder i alle tråder – teknisk komite for gjennomføringen – dommerne Per Erik Sæter og Henrik J. Thorset – strålende levert, tusen takk! Takk til Tore Tiltnes fra NCF styret og alle kastere som hjalp til med banelegging og rigging. Takk for en flott helg!