Thorgeir Gustavsen fra Drammen Sportsfiskerforening slo til som outsider i flue enhånds lengde, og kvalifiserte seg til finalen. Der var han best av samtlige og vant klart. I alt kvalifiserte Thorgeir seg til fem finaler i mesterskapet, og sikret seg også bronse i favorittøvelsen flue presisjon. Enda mer overraskende var at Trond Knapp Haraldsen, Lillehammer Sportsfiskerforening, skulle klare å kvalifisere seg til finalen i haspel Arenberg

På første dag av Masters VM i casting var det flueøvelser som sto på programmet. I den første øvelsen, flue presisjon, hadde Thorgeir bare en bom og var best i sin klasse og klar for finale. I finalen var det vanskelige vindforhold med ujevn sidevind, og de fleste kasterne slet med å treffe. Det gjorde også Thorgeir, som med 75 poeng trodde at medaljesjansen var borte. Det skulle imidlertid vise seg at alle hadde mange bomkast, og 75 poeng holdt til bronse.

Overrasket alle

I flue enhånds lengde var det ganske greie forhold, men ikke mye vind. Thorgeir leverte et lengstekast på 48,91 meter og pakket ned utstyret, sikker på at det langt fra var godt nok til finale. Stor var derfor overraskelsen da Thorgeirs navn ble ropt opp som 5. mann som var finaleklar. Thorgeir innledet finalen med et kjempekast på 52,83 meter. Ingen klarte å kaste lenger, og Thorgeir ble derfor verdensmester i eldste klasse (67 år og eldre). –Jeg er overlykkelig og hadde ingen tanker om at det skulle være mulig å vinne i denne øvelsen. Finale var en bonus og når jeg vant føltes det helt uvirkelig, uttalte Thorgeir i jubelrus etter at seieren var sikret.

Overrasket verdensmester: fra v. Juraj Mésáros (Slovakia), Thorgeir Gustavsen (Norge) og Ferenc Slemmer (Ungarn) (Foto: Trond Knapp Haraldsen).

Tre av tre

Siste øvelse første dag var flue tohånds lengde. Thorgeir fikk også i denne øvelsen tidlig opp lange kast, som skulle vise seg å holde til finale. Han var nest best i sin klasse innledningsvis, og ble målt til 67,46 meter. I finalen merket Thorgeir at han begynte å bli sliten, og klarte ikke å gjenta lengden fra innledende runde. På hans lengste kast landet flua på 63,37 meter. Det holdt ikke til å komme på pallen, men 4. plass var likevel langt over forventning. Etter første dag var Thorgeir nr. 2 i femkampen i sin klasse, men det skulle vise seg vanskelig for Thorgeir å holde den plasseringen etter presisjonsøvelsene med haspelstanga. –Med tre finaler av tre mulige er jeg kjempefornøyd og alt som kommer av gode resultater etter dette er ren bonus. Det var stort å stå øverst på seierspallen og høre «Ja vi elsker» ut på stadion, oppsummerte Thorgeir etter første dag.

Overrasket med finaleplass etter pers i haspel Arenberg

I andre dag av Masters VM i casting var det presisjonsøvelser med haspel og multiplikatorsnelle som var hovedøvelsene. I sol og vindstille presterte Trond Knapp Haraldsen sin beste haspel  Arenberg runde noensinne med 98 poeng. Det holdt til finaleplass i yngste klasse (55-66 år). I finalen ble det mer ordinære 76 poeng på Trond, mens de øvrige i finalen var langt mer meriterte kastere med mange internasjonale finaler opp gjennom karrieren. –Jeg har aldri regnet meg som en kaster på topp internasjonalt nivå, men klarte å holde roen, puste rolig og kaste teknisk bra. Da ble det en åtter og resten tiere, og det har jeg aldri fått til i konkurranse før. Jeg var ganske sikker på at det kom til å holde til finale, men jeg klarte ikke å gjenta den gode kastingen i finalen, sa Trond. Uansett er 6. plass et svært godt resultat for Trond. Han fulgte opp med 50 poeng i haspel presisjon og 60 poeng i rulle presisjon, som er på nivå med treningsresultatene.

Finaleklar i haspel Arenberg: Trond Knapp Haraldsen fikk fullklaff i haspel Arenberg og satte pers. med 98 poeng (Foto: Thorgeir Gustavsen).

Thorgeir Gustavsen oppnådde som ventet ingen store resultater i presisjonsøvelsene, men når det kom til dagens siste øvelse, haspel enhånds lengde, fikk Thorgeir til et så godt kast at han kvalifiserte seg til finalen, 54,06 meter. I finalen slo han av om lag tre meter, og endte på 6. plass.

Siste dag av mesterskapet var lengdekasting med tohånds utstyr, haspel og multiplikator (rulle). Thorgeir knep den siste finaleplassen i haspel tohånds lengde etter et kast på 80,57 meter. Selv om han la på til 86,89 meter i finalen avanserte han ikke fra 6. plassen. Thorgeir endte på 13. plass i femkampen etter at haspelpresisjonsøvelsene hadde gitt mager poengfangst.

Thorgeir kunne reise hjem fra mesterskapet med et gull, en bronse, en 4. plass og to 6. plasser og leverte over all forventning, mens Trond med sin ene finale og 6. plass også hadde levert til mer enn godkjent.

Resultater: se her.

Tekst: Trond K. Haraldsen