Det 44. Verdensmesterskapet i casting er nettopp gjennomført i Bychawa i Lublin, Polen 6.-10. september. Det norske laget besto av Harald Ø. Jensen og Martin Nøkleberg, som begge deltok i øvelse 1-7. Harald Økern Jensens 4. plass i Flue lengde enhånds ble beste norske resultat.

Syttito utøvere fra femten nasjoner og tre kontinenter kjempet om medaljene, i strålende solskinn. Mesterskapet ble gjennomført på tre dager i 25+ varmegrader. Som kjent består casting av ni ulike øvelser; med haspel, flue og rulleutstyr i ulike presisjons- og lengdeøvelser. De norske utøverne gjorde det som forventet best i flueøvelsene, hadde noe variable resultater i haspeløvelsene, og sto helt over multiplikator-øvelsene.

Det norske laget; Harald Ø. Jensen, Thorgeir Gustavsen (hoveddommer), Marius H. Johannessen (lagleder) og Martin Nøkleberg.

I VM er det tydelig at noen nasjoner satser tungt på kombinasjonsprogrammet, og tar ut utøvere som gjør det skarpt i fem-kampen, sju-kampen eller, den gjeveste, ni-kampen. I klassisk casting, skal de beste håndtere alle kasteøvelser, uavhengig av utstyr og teknikker. Verdensmesteren i ni-kampen må anses som allround verdens beste i kastesporten. Årets Verdensmester all-round ble Jens Nagel, Tyskland, og for damene Lucie Kepáková, Tsjekkia, i deres sjukamp.

Lagkampen har høy status, der man kjemper om å bli beste nasjon. Det krever 4 utøvere (i herreklassen) eller 2 utøver (i kvinneklassen) for å stille med fullt lag. Beste nasjon var Tsjekkia på både herre og kvinnesiden, etterfulgt av Tyskland og Polen på herresiden og Polen og Tyskland, i motsatt rekkefølge, på kvinnesiden. I årets VM deltok vi som kjent kun med to utøvere, og satset derfor heller på å gjøre det godt i enkeltøvelser. For både Harald og Martin er det hhv. øvelse 2 og 6 som man hadde størst forventninger til; Flue lengde enhånds og Flue lengde tohånds. Øvelsene kan godt sammenliknes med fluekastingens sjøørret lengde og laks lengde, men med noe kraftigere utstyr.

Se alle resultatene fra VM her.

Flue presisjon

VM åpnet med øvelse 1 Flue presisjon. Det er beskrivende for nivået i denne øvelsen, at hele 12 kastere oppnådde 100/100 poeng. På årets NM holdt det med 95/100 for å bli norsk mester. Kun 8 utøvere går videre til finalen, så tiden ble avgjørende for de 12 med feilfri kasting. Ingen av våre gikk til finale; Martin Nøkleberg ble tilslutt nr. 38 med sine 80 poeng, Harald Ø. Jensen blir nr. 42 med sine 60 poeng. Dusan Stevanovic fra Slovenia, gjør unna sin feilfrie gjennomføring, også i finalen – 20 kast – 100/100 poeng, gjennomført på kun 1 minutt og 8 sekunder. Av sånt blir det verdensmestertittel. Imponerende! Ett annet morsomt poeng i disse presisjonsøvelsene er at det kastes like godt i begge klasser, vinner av kvinneklassen hadde fått bronsen om hun kastet i herreklassen (mellom de beste i begge klasser, skiller bare tiden, alle kaster feilfritt 100/100). Det hadde vært spenstig av ICSF å slå herre- og dameklassen sammen, til en felles mixklasse.

Presisjonsøvelsene med haspel

Haspel arenberg og haspel presisjon, hvor førstnevnte er den mest fiskerelaterte av de to øvelsene; her må man kaste med flere teknikker, mens i haspel presisjon er teknikken valgfri. De fleste kaster derfor haspel presisjon over hodet. I haspel arenberg blir Harald Ø. Jensen blir nr. 29 i konkurransen med 94/100 poeng. Martin Nøkleberg nr. 42 med 78/100 poeng. Det var imidlertid stor jubel på tribunen da vår nordiske venn, Allan Lahi fra Estland, kastet seg inn i finalen med 98 poeng på 2,16 min. Allan blir tilslutt nr. 8, i det som er hans første VM-finale! Veldig hyggelig etter at Allan blant annet valgte å legge noe av sin VM-oppkjøringen til vårt NM på Ekeberg for noen uker siden. Vi gratulerer!

I haspel presisjon blir det noe beskjedene resultater fra våre gutter; med 60 poeng på Harald og 50 poeng på Martin blir ingen plasseringer å skrive hjem om (da er de sikkert fornøyd med at vi skriver om det på nettsiden). Det er Tsjekkerne som dominerer haspeløvelsene; Jan Bombera Jr. vinner haspel presisjon, Tomas Spácil vinner Haspel arenberg, mens på damesiden vinner Lucie Kepáková arenbergøvelsen, alle fra Tsjekkia. Østerriske Alena Kläuser vant haspel presisjon.

Flue lengde enhånds og tohånds

Høydepunktet her var at Harald Ø. Jensen kvalifiserte seg til sin fjerde VM-finale på rad i øvelse 2 Flue lengde enhånds.  I en utrolig jevn og spennende finale ender Harald tilslutt på 4. plass, kun 1(!)cm bak bronsevinner, Tsjekkiske Tomás Spácil. De to kastet jevnt hele konkurransen, innledningsvis var Harald lengst av de to, med 57,81m og 56,87m, mot Spácils 57,47m og 57,77m. I finalen blir Spácil målt til 55,30m, mot Haralds 55,29m. Her skulle vi veldig gjerne hatt marginene på vår side, men må bare konstatere at det blir plasseringsdiplom og ikke medalje. Harald har med dette fem VM-finaler i øvelsen, og to fjerdeplasser og en femteplass som beste plasseringer. Martin Nøkleberg får null vind og veldig vanskelige forhold, og ender tilslutt som nr. 25 med 52,97m som sitt lengste kast. Best i herreklassen var Jan Luxa, Tsjekkia, med Jan Mészáros, Slovakia, som vi husker også fra VM i fluekasting, på sølvplass.

I Flue lengde tohånds hadde vi store forventninger til Harald, som hadde dette som sin store satsing i år. Harald kastet skarpt på trening dagen før, men i konkurrasen er det svært vanskelige vindstille forhold. Dette gjelder for begge våre. Harald blir nr. 23 med sitt lengste 63,58m og Martin nr. 28 med sitt lengste på 59,93m. Begge misfornøyde med forholdene, motvind! Gullet går til Estland. Dmitri Borovkov kaster 75,39m i tilnærmet vindstille forhold, her var det teknikk og kraft til gull! Gustav Kransberg, Sverige, nær finale med 68,51m, topp 10, med 10. plass.

Martin og Harald i Flue lengde enhånds – hvor Harald tilslutt ble nummer 4, 1cm bak bronsemedaljen…

Vinner Jan Luxa, Tsjekkia – Harald Ø. Jensen på 4. plass.

4 finale i de fire siste VM i øvelsen Flue lengde enhånds – to fjerde plasser, én femte plass.

Vi gratulerer også Estland – Allan og Dimitri – med fem finale plasser i årets VM – Dimitri ble Verdensmester i Flue lengde tohånds, og bronse i Haspel lengde tohånds.

Haspel lengde enhånds og tohånds

Vi husker Pawel Stopas 1(!)cm bak bronseplassen i haspel lengde enhånds i fjorårets VM… Er det mulig! Norge har på to VM – to fjerdeplasser med totalt kun 2 cm bak to bronsemedaljer… Desverre er Pawel skadet, og kan derfor ikke revansjere med medalje i årets mesterskap. Kan Harald eller Martin bistå?

Desverre ikke på dette VM. I haspel lengde enhånds kaster Harald 61,18m, og Martin 59,32m, det blir hhv. 37 og 40. plass. Vinnerkastet til polske Michal Sapigórski i finalen er på 70,97m. Haralds NM resultat for tre uker siden var faktisk lenger enn dette, det sier også noe om at man må treffe på forholdene. Noe av det samme skjer i to-håndsøvelsen. Martin Nøkleberg best av våre 85,74m mot Haralds 84,66m. Her vinner polske Jacek Kuza med 106,47m i finalen.

Martin Nøkleberg i haspel lengde enhånds.

Rulleøvelsene

Øvelse 8 og øvelse 9 gikk i år uten norsk deltakelse. Vi må relativt langt tilbake i tid for å finne de siste norske medaljene i disse øvelsene. I 2002 vant Frode Semb VM-sølv i rulle presisjon, og i 1996 vant Bente Skyrud VM-bronse i rulle lengde tohånds. I årets VM går medaljene til polakker og tsjekkere. I øvelse 9 Rulle tohånds lengde blir det hhv. tredobbelt spansk i herreklassen og tredobbelt tsjekkisk i dameklassen.

Spanjolene gjorde rent bord på rulle tohånds lengde, og t.v. fra medaljeseremoniene – polske folkedrakter.

Allround Verdensmester Jens Nagel, Tyskland. Lagkampen for kvinner – vinner Tsjekkia; Suzana Plachá og Katarina Markova.

Vi gratulerer arrangørene i Polen med et flott arrangement, noe trekk for baneforhold og informasjonsflyt underveis, men en stor del av æren for at mesterskapet kom vel i havn, skal Thorgeir Gustavsen ha! Thorgeir var hoveddommer, og måtte bistå med mye av sin arrangørerfaring underveis. Thorgeir skal ha skryt for å stå på sent og tidlig, i pausene ble det arrangert dommerkurs – hele tre kurs ble gjennomført, alle ledet av Thorgeir, så det gikk i ett for vår mann. Thorgeir ble også hedret på banketten. Bra jobbet!

Thorgeir behørlig og fortjent takket som hoveddommer på banketten, hele laget på avslutningsfesten.

På neste års VM håper vi på fullt herre- og damelag på VM – som skal arrangeres i Spania. Vi gratulerer Martin og Harald med VM deltakelsen!

Til slutt nevner vi at Sverige planlegger å arrangere Junior-VM i casting neste sommer. Deltakelse der går i to klasser; U19 og U23. Kan vi håpe på norsk deltakelse?

Tekst og foto: Marius H. Johannessen