Det er fjerde søndag i advent, og jula er like om hjørnet. Vi unner oss derfor et tilbakeblikk på sommerens VM i fluekasting.
Når vi runder av året kan vi se tilbake på en innholdsrik sesong, men det aller største var nok VM i fluekasting på hjemmebane. Trond Knapp Haraldsen oppsummerer VM for oss i artikkelen under, mens Terje Christiansen står for foto (der ikke annet er kommentert). Når det kommer til bildene tillater oss her å ha hovedfokus på de norske kasterne.
Med dette ønsker vi alle våre medlemmer og støttespillere en riktig god jul og godt nytt år!
Sju norske gullvinnere i VM i fluekasting på Gaustablikk
De norske fluekasterne hevdet seg godt i tøff konkurranse med utøvere fra Sverige og USA om de gjeveste medaljene i de seks øvelsene i fluekasting. Men det var ei 18 årig jente fra USA som imponerte mest. Hun kastet fullt hus i øvelsen ørret presisjon. Det har ingen gjort i internasjonale mesterskap før.
Sjelden har vel været på Gaustablikk vært mer stabilt og fint så mange dager i strekk som under VM i fluekasting 10.-14. august 2022. Forholdene ga jevne og gode konkurranseforhold for de om lag 80 deltagerne som kom fra 11 ulike land. Veterankasteren John Waters fra Australia hadde reist jorda rundt for å komme til mesterskapet, og det var en stor tropp som representerte USA.
Høyt nivå i kvinneklassen
Tone C. Bråthen kastet lenger enn alle de andre kvinnene med tohånds laksestang, og kom over 50 m på to av kastene. Dermed ble det VM-gull til Tone. –Jeg fant ut at jeg måtte prøve å satse på én øvelse for å ha sjanse på medalje og det ble laksen. Derfor har jeg trent spesielt mye på den øvelsen, og det betalte seg, sa Tone.
En spesiell øvelse med tohånds laksestang er å kaste spey. Dette har Anita Strand jobbet med teknikken på i mange år. Med 16’ stang var hun overlegen i finalen med sitt lengste kast på 53,5 m, og slo nærmeste konkurrent Whitney Gould fra USA med 2,5 m. Med 15,1’ stang skal en både levere kast på høyre og venstre side og lengste kast på begge sider legges sammen. I denne øvelsen byttet Anita og Whitney plass på pallen ettersom Whitney samlet kom 1,5 m lenger enn Anita.
Mesterskapets store stjerne var 18 årige Maxine McCormick fra USA. Hun presterte å kaste fullt hus, 80 poeng i øvelsen ørret presisjon. Det er så vidt en har klart å finne ut første gang noen kaster fullt hus i et internasjonalt mesterskap i denne øvelsen. Anita Strand fikk sølv med 55 poeng i finalen, og endte dermed opp med et gull og to sølv i mesterskapet, i tillegg til bronse i kombinasjonen for alle øvelser. Maxine vant også øvelsen ørret lengde og sjøørret lengde, og vant således fire VM-gull, da hun selvsagt også vant kombinasjonen for overhode øvelsene.
Maxine McCormick, USA.
Verdensmester! Tone C. Bråthen kort tid etter å ha vunnet VM-tittelen i laks lengde – flankert av stolte foreldre. Foto: MHJ
Tracy Thomas, UK.
Marita Mårdalen og t.h. Gunnar Thompson dømmer Anita Strand i presisjon.
Speygutta dominerte
I finalene i speyøvelsene var det fem av seks nordmenn som utkjempet en kamp om medaljene. Med den lengste stanga, 18’, var det Eirik Hernes Larsen som kastet lengst (68,5 m) og ble verdensmester. Jarle Strandberg tok sølv og Geir Hansen fikk bronse. Med 15,1’ stang var det Tommy Aarkvisla som kom lengst etter å ha levert kast både til høyre og venstre, og det skilte en meter til Glenn Jakobsen som tok sølv. Eirik Hernes Larsen hadde vært lengst innledningsvis, men i finalen ble han nr. 3 og fikk bronse. Dermed ble det fem forskjellige norske medaljevinnere i speyøvelsene, noe som indikerte at våre kastere er ivrige laksefiskere som både trener mye og står mye i elva på jakt etter storlaksen.
Vidar Næss og Glenn Jacobsen. Foto: MHJ
Tommy Aarkvisla og Tore Tiltnes, og til høyre Geir Hansen.
Idrettspresident Berit Kjøll og Jarle Strandberg. Foto: MHJ
Eirik Hernes Larsen.
Brilliant teknikk
Ikke nok med at USA stilte med den beste kvinnelige kasteren i ørret- og sjøørretøvelsene. De hadde også eminente kastere på herresiden. Ørret presisjon ble vunnet av Glenn McCormick fra USA, faren til Maxine. Sølvet gikk til Glen Ozawa også fra USA, mens det ble norsk bronse til Jan Vidar Josephsen. Nevnes må også vinneren av veteranklassen i denne øvelsen, Chris Korich fra USA, som er treneren til Maxine og har utviklet hennes kasteteknikk.
Glen Ozawa, Maxine McCormick, Glenn McCormick og Chris Korich – USA. Foto: MHJ
Harald Ø. Jensen.
Tom A. Robertsen intervjues av NRK radio.
Vidar Sæløen.
Nils Øyvind Mæhle, Steinar Røstad, Thorgeir Gustavsen og Stein Grønberg.
Stein Grønberg.
Bjørn Knutslid og Steinar Røstad.
Knapp margin
Lengdekasting med fluestang er veldig prisgitt vindforholdene. Det fikk Harald Økern Jensen erfare i øvelsen ørret lengde. Han og Stein Grønberg sto likt om den 8. og siste finaleplassen i denne øvelsen, og omkast måtte til for å avgjøre hvem av dem som skulle få kaste finale. Harald grep sjansen og vant omkastet, og i finalen hadde han og Henry Mittel fra USA like lengder på de to lengste kastene og det ble det 3. lengste kastet som avgjorde i Haralds favør. Bronsen gikk til svenske Seppo Kumpula som hadde 0,5 m kortere lengste kast enn Harald og Henry.
Gari Aikio og Terje Christiansen lader opp til konkurransen. Foto: MHJ
Hoveddommer Ronny Stavsholt! Foto: MHJ
Fra spey-anlegget – sola stekte alle tilstede! Foto: MHJ
Jan Vidar Josephsen og Harald Ø. Jensen på brygga.
Jarl Gjessing.
Steinar Røstad.
Pust i bakken (eller vannet) – Johnny, Stig og Erling tar en velfortjent pause. Foto: MHJ
Stille – konsentrasjonen er høy – resultatene går ut på direkten fra sekretariatet. Foto: MHJ
Svensk jubel
I øvelsen sjøørret lengde var det svensken Bernt Johansson som leverte det lengste kastet og ble verdensmester. Han hadde også utviklet datasystemet som ble benyttet til resultatservice, og det gjorde at arbeidet i sekretariatet gikk greit og resultatene ble tilgjengelige på nett umiddelbart. Sølvet gikk til Henry Mittel fra USA, mens Martin Nøkleberg klarte å skaffe en norsk medalje i øvelsen, bronse.
Bernt Johansson klarte så vidt å kvalifisere seg til finalen i laks lengde, men i finalen var det han som kom lengst og ble verdensmester. Det ble norsk sølv til Steinar Røstad, mens Henry Mittel endte opp med bronse i denne øvelsen.
Bernt Johansson, Sverige.
Kjetil Bertelsen ble Verdensmester i kombinasjonen for overhode øvelsene.
Jan Richard Olsen kontrollerer Kjetil Bertelsen etter gjennomførte kast.
Martin Nøkleberg kaster, Gard Thompson hjelper.
Nytt av året var også de to kombinasjonsøvelsen. Det ble delt ut VM-medaljer også i kombinasjon for de fire overhode øvelsene og sammenlagt alle seks øvelser. I kombinasjonen for overhode øvelsene ble Kjetil Bertelsen Verdensmester.
Bjørn Erik Gyberg rocket VM – både som Elvis og som frivillig! Foto: MHJ
Viktig veteranklasse
Teknikken for fluekasting er noe som utvikles over mange år. Når en først har lært det og fortsetter å trene, kan en oppnå gode resultater selv om en når pensjonsalder. Flere av utøverne i veteranklassen leverte prestasjoner som lå nær opp til nivået som krevdes for finale i herreklassen. Mange ble imponert over kastingen til John Waters fra Australia som vant veteranklassen i ørret lengde og Chris Korich fra USA som vant veteranklassen i sjørret lengde og ørret presisjon. Nils Øyvind Mæhle hadde gjenopptatt konkurransekastingen etter mange års fravær fra kastesport. Han vant laks lengde og tok sølv i sjørret lengde. Ellers var det stor glede i den italienske, britiske og estiske troppen over medaljer i veteranklassen i flere øvelser.
Dobbelt norsk – laks lengde for veteraner – sølv Kristoffer Olstad, gull Nils Øyvind Mæhle og bronse Chris Korich, USA.
Øystein A. Hveding kaster spey – Øystein vant sølv på 18′.
Hele den norske troppen, sammen med Idrettspresident Berit Kjøll og NCFs president Terje Slydahl.
Stor bredde i fluekasting
I herre- og dameklassen ble medaljene fordelt mellom Norge, Sverige og USA. I veteranklassen ble det i tillegg medaljer til Australia, Italia, Estland og Storbritannia. Når en tar med finaleplasser kan en legge til Danmark og Finland. Dermed kan en slå fast at hele ni av 11 land hadde utøvere som klarte å komme til en VM-finale i fluekasting. Arrangementet hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten den store innsatsen av frivillige fra den lokale arrangørklubben Rjukan og Tinn fluefiskeklubb.
Tilbakemeldingen fra utøverne om arrangementet var svært gode, og det var også tilbakemeldingen fra generalsekretær Josef Doležal i ICSF (International Casting Sport Federation). Han pekte på at Norge syntes å være det perfekte arrangørlandet for denne typen mesterskap.
Tekst: Trond K. Haraldsen / Foto: Terje Christiansen og Marius H. Johannessen
Forbundskontoret vil ikke være bemannet i julen. Kontoret åpner igjen tirsdag 3. januar.
God jul og godt nytt år ønskes dere alle fra NCF!
Se flere bilder fra VM HER.