NM i fluekasting 2019 ble et flott gjennomført arrangement, i de fineste omgivelser på Bråsteinvatnet, og med mange gode prestasjoner fra kasterne. Jan Vidar Josephsen, KJFF (bildet), kunne endelig motta Kongepokalen, da kan vant kombinasjonen ørret presisjon og ørret lengde. Duellen om Kongepokalen fikk også oppmerksomhet av NRK på deres oppsummering av NM-veka senere på kvelden.

Forbundets president Terje Slydahl åpnet mesterskapet lørdag, før han gav ordet til speaker (og visepresident) Gunnar Thompson. Første øvelse var ørret presisjon, og det er verdt å merke seg at de to første Norgesmesterne ble de to yngste utøverne i årets mesterskap; 16 år gamle Frida A. Josephsen, og 19 år gamle Gard Thompson, begge fra Kristiansand JFF. Nå er begge kjente navn i norsk casting, men de ble begge Norgesmestere for første gang lørdag. For selv Gard, som vant sølv i VM i fluekasting i fjor, hadde ikke blitt norsk mester i senior NM før. «Noen ganger må du kjempe flere ganger før du vinner, og endelig traff jeg i NM! Det føles godt å vinne min første NM tittel», kommenterte en fornøyd Gard etter at tittelen var sikret.

I løpet av helgen ble det kåret 15 Norgesmestere i hhv. kvinne-, herre, og veteranklassen. I kvinneklassen ble som nevnt Frida A. Josephsen, KJFF, Norgesmester i åpningsøvelsen ørret presisjon, mens Tone C. Martinsen, BFC, som åpnet med sølv, ble Norgesmester i alle de resterende øvelsene; ørret lengde, sjøørret lengde, laks lengde og sammenlagt. Frida A. Josephsen fulgte opp den gode starten lørdag, med å sikre seg sølvet i alle de resterende øvelser, hakk i hel på Tone. Henrikke Andersen, SCF, vant bronsen i ørret presisjon, laks lengde og sammenlagt.

Gard Thompson fikk på åpningsøvelsen følge av klubbkamerat fra Kristiansand JFF, Stein Grønberg på pallen. Stein sikret seg sølvet på åpningsøvelsen, mens bronsen gikk til Tønsberg FFKs Steinar A. Røstad. Ørret lengde ble vunnet av Jan Vidar Josephsen, KJFF, foran Harald Ø. Jensen, Oslo Sportsfiskere, og med Steinar A. Røstad på en ny bronseplass. Søndagens to øvelser ble vunnet av Rune Brenna, KJFF (laks lengde) og av hjemmefavoritten Kjetil Bertelsen, Sandnes FC, i sjøørret lengde. Pallplass i laks lengde fikk også Stein Grønberg, KJFF, og Harald Ø. Jensen, OS. I sjøørret lengde gikk sølvet til Harald Ø. Jensen og bronsen til Tom-Andre Wangensteen, Sandenes FC. Norgesmester sammenlagt ble Harald Ø. Jensen, foran Tom-Andre Wangensteen og Stein Grønberg.

I veteranklassen gjorde Tor Erik F. Gjersøe, Kristiansand JFF, rent bord og vant alle de fem norgesmesterskap. Terje Slydahl sikret sølvet i ørret presisjon, ørret lengde og sammenlagt.

Bildet: Bjørn Knutslid, Grenland SportsfiskereFoto: Christopher Martinsen

Alle resultater, med poengscore og lengder finner du på her:

Lørdagens resultater: https://castingforbundet.no/resultatside-for-nm-i-fluekasting-2019/

Søndagens resultater: https://castingforbundet.no/nm-i-fluekasting-resultatside-sondag/

   

Et utvalg pallbilder: øverst f.v. Sammenlagt kvinner, sammenlagt menn, sammenlagt veteran og sjøørret lengde.

Årets Norgesmesterskap ble arrangert i samarbeid med Sandnes Flycasting. Lørdag inviterte arrangør til NM-bankett – burger og bowling på Lucky Bowling. Det ble en hyggelig kveld, hvor forbundet benyttet anledningen til å takke Sandnes Flycasting, og spesielt Monica Bertelsen og Erling Kjørkleiv for den fantastiske innsatsen de har lagt ned for å arrangere årets mesterskap. Monica og Erling fikk fortjent applaus fra oss alle!

NM i fluekasting 2019 var del av NM-veka – hva betydde det for oss?

I dagene 26.-30. juni ble det arrangert Norgesmesterskap i 40 idretter i Stavangerregionen. Det ble kåret 94 Norgesmestere og delt ut 13 Kongepokaler. NM-veka er et samarbeid mellom Norges Idrettsforbund, NRK, Norsk Tipping og 15 særforbund. De ulike idrettene fylte arenaer i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, og det var den ferske Idrettspresidenten Berit Kjøll som åpnet arrangementet onsdag 26. juni.

NM i fluekasting lå litt for seg selv, og vi hadde kanskje ikke de største forventningene – kom vi i det hele tatt til å føle oss som en del av NM-veka? I løpet av helgen ble vi sikrere på at svaret må bli “Ja!” på det spørsmålet. For selv med en dato som ikke er ideell; vi er tross alt midt i beste fiskesesong, og mange har nok prioritert bort NM av den grunn, kan vi slå fast at det å være del av NM-veka hadde flere gode effekter for norsk casting.

I forkant av NM fikk vi nyheten om at Norsk Tipping, i anledning NM-veka, hadde funnet plass til oss på langoddsen. Det gjorde at det bygget seg litt ekstra opp frem mot mesterskapet. Aldri før har fluekasting fått æren av å være på tippekupongen. Det var jo litt stas, både for utøverne som fikk odds på sjansene sine og for forbundet, at vi ble presentert for tipperne.

Lørdag fikk vi besøk av NM-vekas fotograf Christopher Martinsen, som fotograferte oss hele dagen, og vi kan nå finne mange flotte fluekasting-bilder på NM-vekas flikr-side (se under). Og søndag fikk vi endelig bekreftet at NRK ville komme å lage en reportasje fra vårt NM til deres NM-kveld sending! Det var stas! Opptakten var at kampen om Kongepokalen ikke var blitt avgjort lørdag. Etter Ørret presisjon og ørret lengde øvelsene sto Jan Vidar Josephsen og Steinar A. Røstad helt likt. Det skulle derfor kjempes om Kongepokalen i en omkastfinale – en duell mann mot mann – mellom Kristiansand og Tønsberg. Mellom de innledende runder i sjøørret lengde og laks lengde søndag, skulle vi sette av tid for denne finalen. Vi holdt alle pusten mens Jan Vidar og Steinar kastet sine presisjonskast i linsen foran NRKs kameramann. Jan Vidar kunne, som vi alle vet, tilslutt løfte Kongepokalen! Reportasjen ble et fint portrett av årets NM i fluekasting med intervjuer og stemningsbilder fra Bråsteinvatnet. Se innslaget på NRK nett-tv her: https://tv.nrk.no/serie/nm-veka/2019/MSPO48353719/avspiller

Skjermbilder fra NRKs reportasje fra NM i fluekasting.

Vi fikk også litt oppmerksomhet i øvrige medier denne helgen; Monica Bertelsen ble intervjuet i Jær Radioen fredag formiddag; vi ble eksponert på NM-vekas Instagram; NRK Hedmark og Oppland informerte sine lesere om at Tone C. Martinsen hadde vunnet NM-gull; og Sandnesposten hadde en flott sak om Tom-Andre Wangensteen og Henrikke Andersen, som er medlem av Sandnes Flycasting, men som bor i Førde – ni timer i bil er ingenting når man skal på NM i fluekasting! All synliggjøring av vår flotte sport er viktig! At vi var del av NM-veka sikret oss helt sikkert mer eksponering enn vi vanligvis ville fått.

Vi i Norges Castingforbund takker alle frivillige fra Sandnes Flycasting, dommere, publikum og utøvere for et flott gjennomført NM, en kjempehyggelig helg! Vi takker Sandnes kommune for støtte til arrangementet, og ikke minst gratulerer vi alle våre ferske Norgesmestere en gang til!

Bildet: Harald Økern Jensen, Oslo Sportsfiskere. Foto: Christopher Martinsen.

Fotograf Christopher Martinsen var tilstede på Bråsteinvatnet lørdag og tok en rekke flotte bilder. Se alle bildene på NM-vekas flickr-side her (visningsside 4 og 5): https://www.flickr.com/photos/idrettsforbundet/albums/72157709171127743/page4

Tekst: Marius H. Johannessen

Bilder: Terje Christiansen / Marius H. Johannessen / Christopher Martinsen