Fasit etter åpningsdagen i Nordisk: 3 gull, 3 sølv og 1 bronse. Verdensklasseresultater av Geir Hansen og Tommy Aarkvisla, uoffisiell verdensrekord (og selvsagt norgesrekord) av Anita Strand, samt to veteran norgesrekorder av Øyvind Strand.

Det var krevende forhold på dagens speyøvelser i Nordisk mesterskap, for om det var skotsk ruskevær som preget morgentimene ble det norsk vind av kraftigste slag utover dagen. Det blåste opp mot 10 m/s under spey 15 ft konkurransen, og opp mot hele 14 m/s under 16/18 ft. Dette er på ingen måte forhold som innbyr til rekorder, det stiller bare enda høyere krav til presisjon, kraft og timing for utøverne. Det var likevel ikke overraskende at de norske favorittene skulle løse utfordringen.

Bildet fra venstre: Anita Strand ble Nordisk mester i 15 ft, kulene som markerer 80 m merket, og Anita og Tommy som følger 15 ft konkurransen.

Det norske speymiljøet er i verdenstoppen. Selv om de ikke får så mye oppmerksomhet her hjemme, ble Tommy Aarkvisla tatt i mot som superstjerne da han dro til Japan for noen år siden, og Geir Hansen ble fotografert av hotelldirektøren sist han overnattet i Irland. Det er sagt at 18 ft spey er fluekasternes formel 1, og alle verdensrekordene i øvelsene innehas av nordmenn; Tommy Aarkvisla (15 ft: 121,0 poeng, satt i VM i fluekasting 2018), Geir Hansen (18 ft: 76,0 m, satt i VM i fluekasting 2018) og Anita Strand (15 ft: 90 poeng, satt under NM 2015 og 16 ft: 54,0 m, satt under NM i 2017). Speyøvelsene er svært fiskerelaterte, og 15 ft øvelsen utføres også stående i vannet, akkurat som man står i lakseelva, her må man beherske både venstre- og høyrekast i motsetning til 16/18 ft hvor man kun skal kaste så langt som mulig. For 20-30 år siden var det få i Norge som behersket teknikken, som stammer fra det de skotske elver, men en pioner som Knut Syrstad formidlet teknikken rundt om i hele landet, og nå er det speyteknikken som har hegemoni i lakseelvene. Tommy og Geir har vært i gamet lenge, og dersom noen skulle laget en lærebok for 18 ft spey måtte de bruke Geir som modell, i følge Tommy. De er begge nerdete opptatt av utstyret og detaljene, og har i en årrekke holdt kurs og demoer for å lære opp laksefiskere i Norge. Anita har innehatt verdensmestertittelen i nærmere 10 år, vunnet alle VM siden 2012.

Tilbake til årets Nordiske mesterskap. Dagens øvelser var de to speyøvelsene, og i herreklassen ble det gjort rent bord i 15 ft. Geir Hansen kastet 63 m med høyre og 57,5 med venstre, 120,5 poeng. Kun halvpoenget bak verdensrekorden som første kaster. Men, så tangerte Tommy poengsummen med 59 m i høyre og 61,5 m i venstre. Dermed er det de nest beste kastene som må skille gull- og sølvplass; Tommy vinner da med 118 for sine nest beste kast, hvor Geir endte på 116,5. Verdensklasse. Vidar Næss kaster 53,5 m med høyre og 54 m med venstre og vinner bronsen. Helnorsk pall!

Øyvind Strand satt ny norsk veteran norgesrekord da han oppnår 99 poeng med de to kastene 48,5 m (venstre) og 50,5 m (høyre). Han slår dermed den gamle rekorden på 85 poeng til Øystein Hveding fra 2017. I dameklassen blir det gull til Anita Strand med kast på 44 m (venstre) og 48 m (høyre) og 92 poeng. Ny verdensrekord! Det vil si, la oss heller si verdens lengste kombinasjon av høyre- og venstrekast, siden ICSF, det internasjonale castingforbundet, ikke registrerer verdensrekorder i fluekasting (fordi det per dags dato ikke er satt krav til vindmåling i fluekastingøvelsene). Anita var helt rå i dag! Sølvet går til svenske Anne Hedman og bronsen til Birgit Hansson.

Bildet: Tommy Aarkvisla kaster 18 ft.

I 18 ft spey bytter Tommy og Geir plass; Geir kaster ett helt vanvittig kast på 71,5 m, lang opp på stranda i sitt siste kast. Han slår da Tommys lengste kast på 69,5 m, som blir sølvkastet. Svenske Magnus Hedman vinner bronsen med kastet på 65,5 m. Igjen setter Øyvind Strand ny veteran norgesrekord med sitt kast på 49,5 m, og slår dermed Thorgeir Gustavsens rekord på 48 m fra NM i 2018. I damenes 16 ft konkurranse blir det sølv til Anita etter hennes kast på 48,5 m, slått av Anna Hedman, som tangerte den svenske rekorden med sitt 50 m lange kast. Birgit Hansson fra Estland vinner bronsen.

Vi gratulerer den norske troppen med en fantastisk førstedag i Karlskrona!

Se alle resultatene fra dagens øvelser her.

Les om åpningen av Nordisk mesterskap her.

Les om den norske troppen her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev på NCFs nettside, for å få daglige oppdateringer fra mesterskapet!

Tekst: Marius H. Johannessen / Foto: Steinar Røstad og Marius H. Johannessen