Norgescupens siste runde kastes i Norges eldste by, Tønsberg, denne helgen. I dag ble det konkurrert i ørret presisjon og ørret lengde på Sem Idrettspark. I tillegg til at stevnet skal avgjøre Norgescupen sammenlagt, var det knyttet forventning til utslagssystemet som skulle prøves ut på dette stevnet.

Etter at Steinar Røstad, på vegne av Tønsberg Fluefiskeklubb, hadde ønsket velkommen til stevnet, og gitt deltakerne en gjennomgang av utslagsmetoden man i dette stevnet skulle teste ut i øvelsene ørret-, sjøørret- og laks lengde, åpnet Norgescupen med ørret presisjon. Her hadde man tatt i bruk kulegropen på friidrettsbanen, fylt denne med vann og lagt ut presisjonsringene. I herreklassen er det Gard Thompson som har dominert denne øvelsen i hele år, selv om Jan Vidar Josephsen kastet raskere enn Gard under årets innendørs NM, og vant i Lillestrøm, da begge endte på 74 poeng. Men etter at sesongen åpnet med utendørsstevner har Gard vært best, med seiere i begge de to Norgescupstevnene han har deltatt i. Dette inkluderer NM gullet, og i tillegg hentet Gard hjem gullet i årets Nordiske mesterskap. I dagens øvelse var det heller ikke tvil; Gard kastet 68 poeng på 04:47, og var med det soleklart foran de andre. Vi kårer sammenlagtseierene i morgen, men for akkurat denne øvelsen er det ikke spenning knyttet til hvem som tar med seg gullet i år. Det var klubbkamerat fra Kristiansand JFF, Vidar Sæløen, som var nærmest Gard i dag. Vidar gjorde årsbeste i presisjon med sine 55 poeng, etter at han har hatt fin progresjon i sine konkurranseresultater gjennom sesongen; fra 14 poeng i Vennesla, opp på 41 poeng på Holmendammen, økning til 45 poeng under NM i Sandnes, før 55 poeng i dag. Bak Vidar var det jevnt mellom Steinar Røstad og Jan Vidar Josephsen, som begge kastet 51 poeng. Steinar var imidlertid halvminuttet raskere, og sikret seg bronsen på hans hjemmebane.

Bildet: Rune Brenna kaster ørret presisjon.

I veteranklassen er Tor Erik Gjersøe like dominerende som Gard er det i seniorklassen. Tor Erik åpnet sesongen med å vinne innendørs-NM. Deretter har han deltatt i alle Norgescup stevnene i år. Det ble sølv, etter Per Grønberg, i Vennesla, men både på Holmendammen og i NM var Tor-Erik best. Tor Erik vinner med 39 poeng, et godt stykke foran Helge Gustavsen, og Øyvind Strand.

I dameklassen var det Norgesmester og bronsevinner i årets Nordisk, Frida Josephsen som utførte de mest presise kastene, og slo Tone Martinsen med 48 poeng, mot Tones 35. Begge kastet med det bedre enn sine resultat fra Nordisk.

I øvelsen ørret lengde skulle man prøve ut den nye utslagsmetoden, der startlisten ble generert basert på ranking i øvelsen, og der kastene skulle gjennomføres i par. Duellene skulle avgjøre hvilke to par som tilslutt skulle kaste hhv. bronsefinale og finale.

Hele grunnideen for systemet er konkurranse under like forhold. Man tenker at det ikke er tilstrekkelig rettferdig å basere konkurranseresultatet alene på hvem som kaster lengst, fordi vindforholdene gir ulike forhold for kasterne. Ved å kaste i par, måler du deg hele tiden mot en som har samme forhold, og konkurransen vil bli mer rettferdig. Man ønsker med dette systemet å gjøre konkurransene mer forutsigbare, og mer rettferdig. Startlisten ble satt opp basert på rankingen. Dame- og veteranklassen ble satt inn i systemet. Det kan vurderes om rankingen skal gjøres åpen for alle klasser, om man bestemmer seg for å ta systemet i bruk for fullt neste sesong.

Bildet: Jan Vidar Josephsen og Stein Grønberg.

Ørret lengde konkurransen skulle bli preget av jevne og spennende dueller, og det var stadig flere som gav uttrykk for at denne nye gjennomføringsformen var både mer spennende og føltes mer rettferdig. Vi skal ikke evaluere systemet her, annet enn å konstatere den gode stemningen og at vi fikk et inntrykk av at de fleste likte konkurranseformen. Steiner skulle også få velfortjent applaus etter gjennomføringen. La oss gå til avslutningen på konkurransen. I dameklassen var det Frida A. Josephsen som gikk lengst, da hun kastet seg til en kvartfinale mot Stein Grønberg. Frida vant dermed klassen før Tone Martinsen. I veteranklassen var det igjen Tor Erik Gjersøe som var best. Han kastet seg også til kvartfinale, der Vidar Næss slo Tor Erik i duell. Sølvet i veteranklassen gikk til Helge Gustavsen, foran Øyvind Strand, samme rekkefølge som i ørret presisjon. La oss hoppe oss frem til de to finalene; i bronsefinalen ble det en svært jevn duell mellom Vidar Næss og Stein Grønberg. Vidar hadde 36 m, 35,5 m og 35 m som de tre lengste kast, mens Stein hadde 35,5 m, 34 m og 33,5 m som de tre lengste. Vidar Næss troner dermed comebacket i ørret lengde med en flott bronse.

Bildene: Til venstre; Tone Martinsen og Frida A. Josephsen, til høyre veteranene Helge Gustavsen, Tor Erik Gjersøe og Øyvind Strand.

I finalen er det Steinar Røstad, som skal kaste mot Jan Vidar Josephsen. Dette var som en reprise å regne. Vi husker tilbake til duellen disse utkjempet om Kongepokalen under NM. I dagens finale er det utrolig jevnt. Som lengste kast, kaster begge 35,5 m. Også i sine nest lengste kast er det helt likt; 35,5 m! Det er det tredje lengste kastet som avgjør duellen. Jan Vidar har 34,5 m, mot Steinars 33 m, og vinner med det ørret lengde i sesongavslutningen. Ikke bare for kasterne, men også for publikum innbyr det nye systemet til mer spenning, men under like forhold. Stevnet ble avsluttet med premieutdeling. Sammenlagt resultatene i Norgescupen regnes ut og offentliggjøres i morgen.

Bildene: T.v. pallen i ørret presisjon, t.h. Terje og Gari fra Grenland Sportsfiskere.